Q-koorts: Onweer in het paradijs van ‘Glossy Gerda’ – I

glossy gerda
 
De wijze waarop de media aandacht hebben geschonken aan de recente publicitaire miskleun van mevrouw Gerritje Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedsel, illustreert de hijgerigheid en oppervlakkigheid die momenteel in de verslaggeving hoogtij viert. Persoonsverheerlijking, campagnevervalsing, misbruik van belastinggeld en het terugbetalen van de kosten uit de CDA-kas. Veel verder dan deze invalshoeken kwam het journaille niet.
 
En dat is best merkwaardig, als je je realiseert dat uitgerekend deze minister dit staaltje van schaamteloze window-dressing durft op te voeren. Een minister die al sinds Sinterklaas met een akelige kluit boter op haar hoofd loopt, als gevolg van het door haar – zo lang mogelijk – gemaskeerde Q-koorts – drama. Een explosie van ziektekiemen die mens en dier in ons land ernstig heeft getroffen en naar verwachting door de stijgende temperaturen in het voorjaar opnieuw gaat bedreigen en raken. De kiemen kunnen o.a. uit open stallen door de wind worden meegevoerd. Voorlopig staat de teller op minstens 11 dode en ruim 2000 ernstig zieke mensen en vele tienduizenden – in alle stilte, met de injectienaald – gedode geiten en schapen.
Zie ook mijn eerdere blogs van 9 en 25 december 2009.

Uitgerekend deze landbouwminister, die de eerstverantwoordelijke bewindspersoon is voor dossiers met hoofdpijnpunten als de (steeds meer verguisde) intensieve veeteelt, de ethische omgang met dieren, het behoud van biodiversiteit en natuurwaarden, laat zich van haar meest cynische kant zien door desondanks met een gelikte propaganda-uitgave te komen, die spot met alle standaarden die gelden voor adequate overheidsvoorlichting.

Ik citeer hoofdredacteur Gerda Verburg in het voorwoord van de glossy:

“Elke keer vind ik het weer een wonder dat we in ons kleine en dichtbevolkte landje zulke prachtige landschappen en natuur in stand kunnen houden. Maar liefst 70 % landbouwgrond en 13 % natuur. Landschap waar je kunt fietsen en wandelen – of hardlopen, zoals ik doe – en waarin kinderen kunnen rondstruinen. Hoe glamoureus is dat?
………………………………..
Met pijn in mijn hart laat ik u ook zien dat het wel eens onweert in het paradijs. De Q-koorts heeft veel mensen geraakt de afgelopen maanden. [punt JvH]

 megastal kippen
 Kippenstal ( Foto: Marcel van den Bergh / de Volkskrant)
 
Onweer in het paradijs?
Welk paradijs bedoelt u, minister Verburg? 

Bedoelt u dit postzegellandje aan de Noordzee, waarin de overgrote meerderheid van spelers in de agrarische sector de ruimtelijke werkelijkheid niet onder ogen wil zien en erkennen, maar uit puur economische motieven nog eens miljoenen klein en groot vee op de zestien miljoen aanwezige inwoners ( per km een wereldrecord ) wil stapelen?

Welk paradijs bedoelt u, minister Verburg?
Een vanouds sterk agrarisch land met ooit boerderijen naar menselijke maat, waar nu de doorzettende schaalvergroting in de landbouwsector  gemiddeld zo’n 50 boeren per week noopt hun bedrijf te sluiten?

Welk paradijs bedoelt u, minister Verburg?

Een land waarin dankzij deze door u gesteunde ontwikkeling enerzijds landbouworganisaties en bevriende CDA-politici en anderzijds milieuorganisaties en volksvertegenwoordigers ter linkerzijde elkaar steeds feller in de haren vliegen?
Zie onder meer: Het Binnenhof van Jaïr van zondag 14 maart op de tv-zender Het Gesprek.

Ga naar > deel II

Over Joop van Haaften

Man - 1943 - Vrijwilliger in de NL Samenleving Liefhebberijen: opa zijn, schrijven, zingen, tuinieren, muziek, beeldende kunst, filosofie en religie.
Dit bericht werd geplaatst in Joop van Haaften-2010-03 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie