Universeel beeldend kunstenaar Marten Post exposeert in Artishock Soest

mpost
 
Artishock – exposant gedurende de maand maart is Marten Post uit het Betuwse Kesteren. Wonen in de omgeving van het water en heuvels blijkt een constante in zijn leven te zijn. Van de steile rotskusten in Zuid-Wales trok hij naar het vlakke land tussen de grote rivieren. De Grebbeberg aan de overzijde van de Neder-Rijn herinnert hem aan het landschap van zijn jeugd in de heuvels van Wales.
 
Op zijn dertigste keerde hij daar terug om als ‘Head of Art’ aan het Atlantic College in St. Donat’s Castle gedurende drie decennia leiding te geven aan de kunstzinnige vorming (International Baccalaureate) van jonge mensen uit alle hoeken van de wereld. Kroonpins Willem Alexander en Michel van Hulten (PvdA) studeerden er ook. Naast de vele reizen die hij maakte, een ervaring die de blik en inspiratie van de universeel ingestelde kunstenaar nog verder verruimde. Post heeft vele pijlen op zijn boog: schilderen, (pen)tekenen, mixed media, fotograferen en design. In Artishock exposeert hij ditmaal schilderijen, mixed media en fotografisch werk.

Marten Post (1942) werd als zoon van een Friese Engelandvaarder en een moeder uit Wales in Gilfach Goch in Zuid-Wales geboren. Hij woonde dan weer in Wales en dan weer in Nederland. In mei 1945 maakte hij met moeder en zus de oversteek naar het land van zijn vader, die met de Prinses Irene Brigade tot de bevrijders van ons land behoorde.
Na een kort verblijf in Frankrijk vestigen zijn ouders zich in het Overijsselse Diepenveen.
Hij participeert er met volle teugen in de creatieve uitbarsting van de jaren zestig. Het brengt hem naar de kunstacademies van resp. Arnhem en Enschede. Aan het Hoogeveens Lyceum geeft hij vernieuwende impulsen aan de kunsteducatie. De BKR-regeling stelt hem hierna in staat zich te concentreren op zijn eigen scheppende werk. In 1972 volgt zijn benoeming aan het Atlantic College. Voor een uitgebreide (Engelstalige) biografie, zie www.martenpost.nl       

mp02
 
‘Effort’
Nu is hij dagelijks te vinden in zijn met daglicht overgoten atelier op de tweede verdieping van een voormalig kantoorgebouw in Tiel, dat uitziet over de Waal. Naast de volle werktafels en banken staan er op ezels vier a vijf schilderijen, waarmee hij nog ‘in gesprek’ is. Met vaak lange onderbrekingen bouwt hij er de acrylverf er in tientallen transparante en semi-transparante lagen op. Post: “Als beeldend kunstenaar bemiddel ik tussen de multi-dimensionale en de twee-dimensionale wereld. In de eerste beweeg ik mij en vang ik allerlei signalen op. Die verwerk ik innerlijk, waarna ik keuzes maak. Mijn kunstwerken zijn de neerslag van deze tot twee dimensies gereduceerde besluiten. Dat gaat niet vanzelf, ook niet als er talent voorhanden is. Er is veel ‘effort’ nodig, niet alleen in de zin van worstelen met de materie, maar ook in de zin van openstaan en registreren. Ik heb de hele dag mijn schetsboekje paraat.”
 
Marten Post exposeerde vele keren in binnen- en buitenland, in het bijzonder in Wales en Nederland. Groepsexposities meegerekend is deze solo-expositie in Artishock zijn 104e tentoonstelling.

De expositie loopt t/m 24 maart en is opengesteld op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur, en op de filmhuisavonden ( zondag-  en maandagavond van 21.30 uur tot 22.30 uur ). Iedereen is welkom; de toegang is gratis. Nadere informatie: Semmy Prinsen, huismeester (035) 601 95 77.
 

Advertenties

Over Joop van Haaften

Man - 1943 - Vrijwilliger in de NL Samenleving Liefhebberijen: opa zijn, schrijven, zingen, tuinieren, muziek, beeldende kunst, filosofie en religie.
Dit bericht werd geplaatst in Joop van Haaften-2010-03 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Universeel beeldend kunstenaar Marten Post exposeert in Artishock Soest

  1. Rene Scheffer zegt:

    Naast de stripman en mijn goede collega Andries S, weer een Soester artishock connectie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s